divendres, 17 de febrer de 2023

TROBADA DE PARTICIPACIÓ DE L'ALUMNAT A PAGUERA 15/02/2023

“TROBADA DE PARTICIPACIÓ DE L’ALUMNAT" A PAGUERA  15/02/23

Ahir es va celebrar la quinta “Trobada de participació de l’alumnat”  organitzada pel Consell Escolar de les Illes Balears al  Casal de Peguera amb la col·laboració de l' ajuntament de Calvià.


La Presidenta del CEIB, Josefa Costa Tur, va conduir la Trobada i va comptar, com a les trobades anteriors, amb la inestimable col·laboració de na Llucia Juan, assessora tècnica del Servei de Comunitat Educativa de la Conselleria i, com no pot ser d’altra manera, amb el suport imprescindible de tots el membres de l’equip d’assessors tècnics del CEIB. 

Vàrem comptar amb la presència de Martina Perelló, secretària del Consell Escolar de Mallorca, Miguel Ángel Guerrero, conseller del CEIB i representant de COAPA Balears, Magdalena Vidal, representant també de COAPA, Margarita de Noia i Pau Roig Mas, representants del Consell de la Joventut, Enrique Martínez i Antonio Amante, representants de CANAE (Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants), aquest dos darrers es varen desplaçar especialment a Mallorca per assistir a la Trobada. A tots ells els volem agrair la seva col·laboració activa en el desenvolupament dels grups de treball i reflexió i la seva assistència. 

Hem d’agrair també el suport i assistència de Borja Martorell, Gerent de l'Institut Municipal de Biblioteques de l'Ajuntament de Calvià, que en tot moment va posar tots el mitjans necessaris a la nostra disposició.A la Trobada va assistir alumnat representant de tots els nivells de  Secundària, FP i Batxillerat acompanyats d'un docent responsable de cada un dels següents centres: 
CC Es Liceu, CC Ramon Llull d'Andratx, CC Ramon Llull de Santa Maria, CC Santa Teresa, IES Baltasar Porcel, IES Bendinat, IES Calvià, IES Guillem Colom Casesnoves, IES Josep Font i Trias, IES Marratxí, IES Santa Maria, IES Son Ferrer i  CC Sagrats Cors de Sóller.A l’inici de la Trobada es va entregar un quadernet editat pel CEIB expressament per aquest esdeveniment i un punt de llibre amb el "Decàleg per a la participació de l'alumnat" que els va servir de suport per realitzar les dinàmiques de la jornada.

El Conseller d’Educació va fer una intervenció de manera telemàtica per agrair al CEIB aquesta iniciativa i animar l’alumnat a la participació en tots els àmbits de participació del nostre sistema educatiu en els que tenen representació. També va intervenir Carlos López (Plataforma d’Infància Espanya) de manera telemàtica. Margarita de Noia (Consell de la Joventut), Enrique Martínez i Antonio Amante, representants de CANAE, ho varen fer de forma presencial, va ser un luxe poder comptar amb la seva presència i testimonis. Fem una valoració molt positiva de la seva interacció amb l’alumnat durant les dinàmiques i el berenar, tant de bo poguéssim comptar amb ells sempre! 

L’objectiu d’aquesta Trobada ha estat crear un espai de debat i comunicació per escoltar l’opinió de l’alumnat sobre com ha de ser la seva participació, conèixer les seves inquietuds i necessitats i sobretot motivar-los per fomentar la seva implicació i participació efectiva en els seus centres i en els òrgans d’àmbit superior del nostre sistema educatiu.

Des del CEIB creiem que la participació de l’alumnat  en els centres educatius millora la convivencia, els serveis, la seguretat  i també les relacions entre els adults i l’alumnat, a més de ser un instrument per al desenvolupament de l'educació inclusiva, solidària, participativa i democràtica, per la qual cosa estam fent passes per a millorar-la.

També consideram que és d’ especial importància per a la millora del nostre sistema educatiu. És necessari escoltar la veu dels estudiants per millorar l'experiència escolar integral de la comunitat educativa. Participar activament en la presa de decisions en els centres educatius i en el seu propi aprenentatge, com a membres de l'escola i la comunitat, és una part imprescindible d’aquest procés. Defensem que la participació ha de ser tant un procés acadèmic, com una tasca en el compliment de drets educatius i de justícia social.


La presidenta va agrair especialment als alumnes de l’IES Calvià l’elaboració del berenar i a tots els assistents la seva participació en la Trobada.La jornada va ser tot un èxit de participació i a la cloenda la presidenta va agrair l'assistència de tots el participants i la col·laboració de tots els centres convocats en aquesta ocasió, sense el suport dels quals no hagués estat possible. 

Malgrat ser conscients que queda un llarg camí per recórrer, aquesta ha estat una passa molt important, i en el CEIB seguim amb molta d’il·lusió amb el compromís de continuar treballant per aconseguir que la participació de l’alumnat esdevingui una realitat a tots els centres.


TOTS JUNTS HO ACONSEGUIREM!!!

#PARTICIPO  @ceib.caib (Instagram)