dimarts, 22 de novembre del 2022

TROBADA DE PARTICIPACIÓ DE L’ALUMNAT A EIVISSA 18/11/22

El Consell Escolar de les Illes Balears considera que la participació de l’alumnat als centres educatius millora els serveis, la seguretat, la convivència i també les relacions entre els adults i l’alumnat, a més a més, és un instrument per al desenvolupament de l'educació democràtica, participativa, inclusiva, igualitària i solidària, per la qual cosa hem de fer passes per a millorar-la.

Per això, el CEIB amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, amb l’objectiu  d’ajudar a crear una conscienciació de la importància de la Participació de l’alumnat al nostre sistema educatiu, hem organitzat unes trobades de l’alumnat a les diferents illes per conèixer les seves inquietuds i necessitats i fer una reflexió conjunta sobre la participació estudiantil i com podem  afavorir-la. 

La primera d’aquestes trobades es va dur a terme a Eivissa el passat divendres 18 de novembre a l’Extensió de la UIB, just un dia després del Dia de l’Estudiantat, 17N. 


La Presidenta del CEIB Josefa Costa Tur va dirigir la Trobada, i vàrem comptar amb la presència de  la Delegada Territorial d’Educació, na Margalida Ferrer, la presidenta del Consell Escolar Insular d’Eivissa, na Belén Torres, l’inspector d’educació i membre del CEIB Iñaki Monge, l’assessora tècnica del Servei de Comunitat Educativa, Llucia Juan, la pedagoga, Belén Alvite, directora de CEPCA d’Eivissa i l’equip d’assessors tècnics del CEIB.

El Conseller d’Educació va fer una intervenció de manera telemàtica per agrair a la presidenta aquesta iniciativa i per animar l’alumnat a la participació en tots els àmbits de govern del nostre sistema educatiu. També varen intervenir telemàticament Carlos López (Plataforma d’Infància Espanya), Margarita de Noia (Consell de la Joventut) i representant de CANAE.



A la Trobada varen assistir alumnat representant de tots els nivells de tots els centres educatius de secundària, FP i Batxillerat  de d’Eivissa i Formentera juntament amb un docent responsable de cada centre.




A l’inici de la Trobada es va entregar un quadern editat pel CEIB expressament per aquest esdeveniment que els va servir de suport per realitzar les dinàmiques de la jornada. 




L’objectiu d’aquesta Trobada ha estat crear un espai de debat i comunicació per escoltar la seva opinió sobre com ha de ser la seva participació, conèixer les seves inquietuds i necessitats i sobretot, empoderar-los per fomentar la seva implicació i participació efectiva en els seus centres i en els òrgans  d’àmbit superior.


Des del Consell Escolar de les Illes Balears consideram que és d’especial importància per a la millora del nostre sistema educatiu. Necessitem escoltar les veus dels estudiants per a pensar-la en conjunt, en un sentit ampli i, així, millorar l'experiència escolar integral de la comunitat educativa. Participar activament en la presa de decisions en els centres educatius i en el seu propi aprenentatge, com a membres de l'escola i la comunitat, és una part imprescindible d’aquest procés. Defensem que la participació ha de ser tant un procés acadèmic, com una tasca en el compliment de drets educatius i de justícia social.





Al final de la jornada, la presidenta va agrair especialment als alumnes de l’IES Balàfia l’elaboració del refrigeri i a tots els assistents la seva participació en la Trobada.  



La jornada va ser tot un èxit i, malgrat ser conscients de què queda un llarg camí per endavant, aquesta ha estat una passa important.

Seguim amb el compromís de continuar treballant per aconseguir que la participació de l’alumnat esdevingui una realitat a tots els centres.


TOTS JUNTS HO ACONSEGUIREM!!!